Al ongeveer twee jaar liep ik met het idee rond om 6-urige werkdagen te proberen. Vier weken geleden voelde het moment precies goed om dit experiment te starten. Van 17 november tot en met 12 december werkte ik 6 uur per dag, niet meer. Oké, eerlijk gezegd, op één dag hadden we een deadline en een lancering van de nieuwe Voys-website, maar alle andere dagen waren rond de 6 uur.
Waarom?
Ik wilde weten of ik in die 6 uur evenveel werk kon verzetten als in mijn gebruikelijke 9 uur. De gedachte was: als je minder tijd hebt, werk je waarschijnlijk harder en krijg je toch hetzelfde voor elkaar. Het idee is dat mensen die minder fysiek werk verrichten (zoals psychologen, schrijvers, enzovoorts) slechts effectief 6 uur per dag kunnen werken, terwijl de overige uren nodig zijn om te rusten, op te laden en nieuwe inzichten op te doen. Deze inzichten verhogen de motivatie en stimuleren innovatie. Rust geeft je de energie om de volgende dag effectiever te werken.
Het blijkt zelfs dat er een petitie is voor de 6-urige werkdag. Er wordt gesteld dat, ondanks verbeteringen in technologie, machines en efficiëntie, de werkdagen in de afgelopen 94 jaar niet korter zijn geworden.
Voorbereiding
Ik heb me eigenlijk niet echt voorbereid op dit experiment. Het enige wat ik noodzakelijk achtte, was om de volgende dag voor te bereiden. Dat deed ik door een lijst te maken met alles wat ik die dag wilde afwerken. Verder zorgde ik ervoor dat ik precies om 8 uur begon en 6,5 uur later stopte met werken (om 14.30 uur). Het extra halfuur is voor de lunch.
Voordelen
- Ik had meer tijd om te rusten en thuis thee te drinken. Het voelde goed.
- Het zorgde ervoor dat ik beter prioriteiten stelde. Ik had het gevoel dat ik aan het einde van de dag alles op mijn lijstje had moeten afvinken, en dat lukte me in de meeste gevallen. Bovendien waren er geen problemen met de samenwerking met teamleden en klanten.
Nadelen
- Ik dacht dat ik met mijn extra vrije tijd allerlei andere dingen zou doen, maar dat deed ik eigenlijk niet. Ik had verwacht meer in het bos te wandelen, te gaan tekenen, foto’s te maken en andere activiteiten te ondernemen. Wat ik wel deed, was veel rusten door boeken en artikelen te lezen.
- Ik had verwacht evenveel ontwerpen te kunnen maken, maar ik had niet de tijd om echt te gaan ontwerpen. Meestal hielp ik teamleden, communiceerde ik met klanten, regelde ik zaken op kantoor en miste ik uiteindelijk mijn ontwerptijd.
- Soms reageerde ik een beetje geïrriteerd wanneer een collega iets van me wilde, omdat ik het gevoel had dat ik geen tijd had voor “extra” zaken. En dat is helemaal niet goed.
- En eerlijk gezegd, het kan fijn zijn om 15 minuten te ontspannen, gewoon om wat plezier te maken met je collega’s of te genieten van wat je hebt gemaakt. Toen ik 6 uur per dag werkte, stond ik mezelf dat niet toe.
Conclusie
Ik heb het gevoel dat ik in 6 uur bijna evenveel werk heb verzet als op een normale werkdag. Maar omdat ik zowel ontwerper als mede-eigenaar ben, zaten mijn dagen vol met taken en dingen die af moesten. Ook al probeerde ik alles te plannen, er kwamen altijd onverwachte taken tussendoor. Het is lastig om een team te managen, met klanten te werken, geconcentreerd te ontwerpen en toch innovatief te blijven in 3 uur minder dan een gewone werkdag.
Naast dit grote nadeel vond ik het experiment erg leuk. Waarschijnlijk ga ik terug naar een werkdag van 8 uur in plaats van de oude 9, en wanneer mijn fysieke aanwezigheid aan het einde van de middag minder nodig is, ga ik misschien eerder naar huis om weer wat energie op te doen.
Reageren? Leuk! Mag via een mailtje.